Ekologizace Liberty Ostrava a.s.

Liberty chce zvýšit počet žen ve vedení svých podniků

Zpravodaj Liberty Ostrava

Liberty Ostrava a.s.

Hrubá válcovna ostravské huti slaví 60 let od zahájení provozu

Ostrava 25. ledna 2019 – 27. ledna uplyne 60 let ode dne, kdy bylo zahájeno trvalé válcování v hrubé válcovně ostravské huti. Hrubá válcovna pomáhala od roku 1959 uspokojit rostoucí poptávku po profilové oceli. Zmodernizovaná válcovna nyní ročně produkuje 240 000 tun výrobků, zejména tyčové oceli a důlních výztuží.

Podle plánů z roku 1948 měla válcovna nahradit málo produktivní, zastaralé profilové tratě ve Vítkovických Železárnách Klementa Gottwalda a Spojených ocelárnách Kladno a uspokojit stále rostoucí potřebu profilové oceli. Plán se několikrát přepracovával a nakonec byla válcovna projektována na výkon 560 000 tun válcovaných výrobků ročně.

„Výstavba začala v roce 1957 stavbou předvalkových hal, zanedlouho se již montovaly ohřívací pece. Montáž tratě byla ukončena v září 1958 a začátkem října byly zahájeny zkoušky. Provoz ovšem musel být pro hrubé závady a investiční nedodělky přerušen a trvalé válcování na hrubé trati bylo zahájeno 27. ledna 1959,“ popisuje archivářka akreditovaného archivu Liberty Ostrava Hana Benkeová.

Po konsolidaci výroby převzala hrubá válcovna výrobní program hrubé tratě VŽKG. Válcovna byla během provozu několikrát modernizována. K prvním modernizačním úpravám patřila výstavba olejové stanice pro přitápění pecí olejem v roce 1965. Zabránilo se tím značným prostojům v zimních měsících v následujících letech. Díky postupné modernizaci je válcovna stále v provozu, vyrábí se zde zejména tyčová ocel a důlní výztuže. Ročně válcovna produkuje okolo 240 000 tun ocelových výrobků.

Liberty Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny Liberty. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a trubek v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Liberty má v Moravskoslezském kraji 6500 zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v roce 2018 činil 39 180 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je Liberty S.A.

Zapálen k vysoušení komín k první ze 4 ohřívacích pecí na HSCC, má výšku 40 m, v pořadí 59. komín v NH, 29.8.1958

První zkoušky na trati HSCC, 1.10.1958

První ze 4 pecí pro HSCC byla zapálena k vysoušení 28.8., 29.8.1958