Ostravská huť ArcelorMittal bude mít nové, výkonnější jeřáby za 47 milionů korun. Unesou výrobky o hmotnosti 12,5 tuny s teplotou až 300°C

Ostrava 30. července 2018 - Huť ArcelorMittal Ostrava mění stávající, bezmála 30 let staré jeřáby, za nové, výkonnější, které zajistí spolehlivý provoz minimálně na dalších 20 let. Do roku 2022 postupně vymění 6 jeřábů za téměř 47 milionů korun. V první vlně budou nahrazeny 2 jeřáby na středojemné válcovně, kde se používají pro přepravu výrobků vážících až 12 500 kilogramů do nákladních aut a železničních vagonů.

„Projekt výměny jeřábů, které v huti sloužily od konce 70. let minulého století, jsme zahájili už na konci loňského roku. Do roku 2022 postupně vyměníme 6 jeřábů,“ vysvětluje Jan Řezníček projektový manažer, který má modernizaci jeřábového parku na starosti.

První fáze výměny bude dokončena nyní ve 3. čtvrtletí na středojemné válcovně. Každý z jeřábů má zdvihový objem 12,5 tuny, pomocí výkonného elektromagnetu uzvedne 6 tun. Zajímavostí je, že bude možno manipulovat s výrobky, které mohou mít teplotu i 300°C. Jeřáb se bude pohybovat po kolejnicích dlouhých 500 metrů.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají téměř 7000 zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v roce 2017 činil 36 646 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.