Nová sušicí pec pro zinkovnu ostravské huti za 6 milionů korun sníží spotřebu elektrické energie při výrobě svodidel

Ostrava, 30. dubna 2019 – Ostravská huť uvedla do provozu novou sušicí pec, která slouží k vysoušení svodidel po mokré chemické předúpravě před ponorem do zinkové lázně. Pec s novým systémem ohřevu vzduchu a cirkulací za 6 milionů korun uspoří elektrickou energii, čímž ušetří neobnovitelné zdroje.

„Místo původních elektrických panelů je nová pec vybavena elektrickými topnými tyčemi. Požadované teploty pro sušení svodidel a jejich příslušenství před zinkováním dosáhneme už za 11 minut oproti dosavadním 18. Tím podle odhadů uspoříme cca 15 % elektrické energie,“ uvedl vedoucí provozu výroby svodidel a důlních výztuží Richard Toman.

Kromě sušicí pece dostala zinkovna také nové mořicí vany, kde se svodidla noří do roztoku kyseliny chlorovodíkové. Poté se před žárovým zinkováním 15 - 30 minut vysušují v sušicí peci při teplotě 150 °C.

Ostravská huť vyrábí silniční svodidla už více než 50 let. Každý rok vyrobí přibližně 1000 kilometrů svodidel, od roku 1968 jich vyrobila více než 45 tisíc kilometrů, což by s rezervou vystačilo na cestu kolem světa. Více než 50 % svodidel z ostravské huti nachází uplatnění na domácím trhu. Huť vyrábí 5 typů svodidel, mezi něž patří jednostranná a oboustranná trasová svodidla, mostní a zábradelní svodidla a svodidla se zvýšenou ochranou pro motorkáře. Ostravská svodidla tvoří zásadní bezpečnostní prvek na většině českých silnic. Za posledních 15 let se podle statistik Policie ČR podílela na snížení počtu smrtelných nehod na silnicích v Moravskoslezském kraji o 38 % a nehod s vážnými následky o 49 %.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a trubek v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal má v Moravskoslezském kraji 6500 zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v roce 2018 činil 39 180 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.