Uplynulo 15 let od vstupu zahraničního investora do ostravské Nové huti

Ostrava 30. ledna 2018 – 31. ledna uplyne 15 let od data, kdy byla podepsána smlouva mezi Fondem národního majetku ČR a LNM Group o prodeji nadpoloviční většiny akcií společnosti NOVÁ HUŤ, dnešní ArcelorMittal Ostrava. Tímto krokem byla završena privatizace Nové huti.

Celý privatizační proces odstartoval už v únoru 2002, kdy vláda přijala plán restrukturalizace průmyslu. Součástí tohoto procesu bylo také jednání s firmou LNM Holdings N. V. o vstupu do ostravské Nové huti. Po finalizaci všech podmínek privatizace rozhodla vláda v květnu 2002, že Nová huť bude prodána LNM Holdings, součásti LNM Group patřící rodině Lakšmí Mittala.

„Privatizace a začlenění Nové huti do skupiny LNM Group se brzy projevila v růstu výroby, zlepšování ekonomických parametrů a zejména v tvorbě zisku,“ přiblížila Hana Benkeová, archivářka akreditovaného archivu ArcelorMittal Ostrava.

Po dokončení privatizace v březnu roku 2003 nesla ostravská huť jméno ISPAT NOVÁ HUŤ. Od té doby se přejmenovala ještě dvakrát, v únoru 2005 na Mittal Steel Ostrava a současný název, ArcelorMittal Ostrava, dostala ostravská huť 1. srpna 2007.

Proces privatizace v datech:

4. února 2002 - vláda přijala plán restrukturalizace průmyslu
18. dubna 2002 - LNM Holdings předložila předběžnou nabídku na koupi Nové huti
29. května 2002 - vláda rozhodla, že Nová huť bude prodána LNM Holdings
17. června 2002 - podepsána dohoda mezi Fondem národního majetku ČR a společností LNM Holdings o koupi státního podílu v Nové huti
25. října 2002 - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ČR přijal rozhodnutí, ve kterém vyslovil souhlas se spojením Nové huti a společnosti LNM Holdings
31. ledna 2003 - představitelé LNM Group a Fondu národního majetku podepsali smlouvu o privatizaci Nové huti odprodejem 52 procent akcií
12. března 2003 - mimořádná valná hromada schválila nový název ISPAT NOVÁ HUŤ A.S. Byli zvoleni noví členové dozorčí rady a jmenováno nové tříčlenné představenstvo

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají téměř 7000 zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v roce 2017 činil 36 646 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.