Vysoká pec č. 3 v ArcelorMittal Ostrava má digitální dvojče

Ostrava, 26. dubna 2018 – ArcelorMittal Ostrava dokončila další unikátní projekt v oblasti automatizace a digitalizace. Digitální dvojče - model vysoké pece č. 3, dokáže díky novému systému měření věrně simulovat a analyzovat procesy uvnitř vysoké pece. Zaměstnanci tak mohou lépe odhadovat, co se v peci právě děje, a také rychleji reagovat. Výroba je tak díky modelu, jehož vývoj trval téměř dva roky, bezpečnější a efektivnější. V průběhu letošního roku se svého digitálního dvojčete dočká i vysoká pec č. 2.

„Přestože vysoká pec je doslova prošpikována soustavami měřicích zařízení, proces odehrávající se za jejím pláštěm je stále skryt. Proto jsme před dvěma lety začali pracovat na novém, digitálním modelu, který na základě měření měřitelných veličin jako jsou například složení vsázky, tlak a teplota, dokáže modelovat procesy odehrávající se uvnitř pece,“ popisuje Miroslav Hýbl, ředitel závodu automatizace v ArcelorMittal Ostrava.

Digitální dvojče, které je nově v provozu na vysoké peci č. 3, představuje významný posun ve výrobě surového železa. Ta patří k základním pilířům výroby v ostravské huti už více než 65 let, ale i přes svou dlouhou historii je z hlediska řízení stále složitým procesem. Proto vypracovali experti z ostravské huti soustavu modelů, které proces uvnitř pece přesně popisují. Samotný proces je těžko měřitelný, proto se vše provádí za použití nejmodernější výpočetní techniky, a model je pak vyobrazován v digitální formě.

„Dříve proces výroby a jeho plynulost hodně závisely na zkušenostech a kvalitě obsluhy. Teď dvojče situaci zjednodušilo a pomáhá nám hlídat procesy, které se v peci odehrávají, a lépe a rychleji na ně reagovat. Výroba surového železa tak bude bezpečnější a efektivnější,“ vysvětluje Jan Sýkora z vysokých pecí, který má na starosti inovace a podporu výroby.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal má v Moravskoslezském kraji 6500 zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v roce 2017 činil 36 646 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.