M + 420 606 774 346

Ostravská strojírna ArcelorMittal dodala přes 1000 tramvajových náprav pro tramvaje Škody Transportation. Firmy se dohodly na další spolupráci

Ostrava, Plzeň 23. 8. 2017 - ArcelorMittal Engineering Products Ostrava (AMEPO), dceřiná společnost ostravské huti ArcelorMittal, dodala od roku 2013 už více než tisícovku náprav pro tramvaje z dílen Škody Transportation. Přes 160 plzeňských tramvají s podvozky z Ostravy vozí cestující na Slovensku, v Maďarsku nebo v Turecku. Obě společnosti nyní podepsaly prodloužení spolupráce na další tři roky.

Spolupráce ostravské strojírny ArcelorMittal se Škoda Transportation začala na konci roku 2013. Během 4 let dodal ostravský výrobce přes tisíc náprav pro tramvaje Škoda 26T a 28T určené pro zahraniční trhy. Původní kontrakt podepsaný na tři roky byl na základě fungující spolupráce prodloužen až do roku 2020. V rámci něj se očekává dodávka dalších stovek náprav.

Na první zakázku Škody Transportation, která směřovala do tureckého města Konya, navázal díky úspěchu druhý projekt pro turecký Eskişehir. „Škoda Transportation slaví se svými tramvajemi úspěchy v mnoha tendrech po celém světě, a spolupráce s ní tak přináší zajímavé zakázky i pro ostravskou strojírnu,“ říká Daniel Doležal, manažer pro prodej a marketing AMEPO.

Tramvaje najedou stovky kilometrů denně a jsou v neustálém provozu. Kvalita je tak klíčovou podmínkou pro úspěšně se rozvíjející zakázky. „Těší nás, že se tramvaje z Plzně mohou pyšnit co největším počtem dílů vyrobených v České republice. Podporujeme tak domácí ekonomický růst a zaměstnanost,“ říká ke spolupráci s českými dodavateli Michal Tobrman, vedoucí komunikace Škoda Transportation.

„Po slabším roce 2016 v oblasti strojírenství a přidružených oborech dochází k oživení trhu a růstu potřeb měst na obnovu starších tramvají. Letos jsme slavnostně podepsali navazující tříletý kontrakt se Škodou Transportation, který nám dává možnost dodávat naše nápravy na několik běžících projektů po celé Evropě,“ dodává Doležal.

ArcelorMittal Engineering Products Ostrava, s.r.o. je dceřinou společností ArcelorMittal Ostrava a výrobně-opravárenským závodem. Závod sdružuje strojírenskou a slévárenskou výrobu. Základní sortiment strojírenských výrobků tvoří výroba strojních dílů a zařízení, ocelových konstrukcí a železničního dvojkolí. V oblasti slévárenství je závod zaměřen na výrobu odlitků z oceli a litiny. Další významnou činností závodu jsou opravy elektrických strojů, výroba válců pro válcovny a tepelné zpracování strojírenských výrobků.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a jediným výrobcem transformátorových plechů v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají více než 7000 zaměstnanců. Průměrný výdělek v roce 2016 činil 35 104 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Aby ještě více přispívala k trvale udržitelnému rozvoji, určila si 10 ukazatelů a s nimi spojené cíle, na jejichž plnění dohlíží nejvyšší vedení firmy. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.