Při projektování nových technologií i zlepšování bezpečnosti pomůže v huti ArcelorMittal Ostrava 3D skener

Ostrava 22. května 2018 - Po dronu, který je novým létajícím „údržbářem“, má ostravská huť další přírůstek do rodiny moderních technologických pomocníků. Výkonný 3D skener v hodnotě 1,8 milionu korun bude detailně mapovat a zaznamenávat dispozice, rozměry a tvar budov, zařízení, ocelových konstrukcí i potrubí. Poslouží projektantům k 3D projektování, které zpřesní a zrychlí navrhování nových investic nebo úprav stávajícího zařízení, a umožní řešit problémy spojené například s bezpečností na pracovišti.

„Novinka ulehčí práci mnoha zaměstnancům. Výstupy ze skeneru jsou ideální pro vytváření návrhů nových investičních celků nebo rekonstrukcí zařízení. Získáme náhledy do všech míst v interiéru i exteriéru ve vysoké kvalitě, které nám umožní ve virtuálním prostředí měřit rozměry zařízení, a řešit tak konkrétní problémy související například s bezpečností v daném prostoru nebo zlepšováním stávajících technologií,“ vysvětluje Pavel Machala, z oddělení údržby duševního vlastnictví v ArcelorMittal Ostrava.

Přes 4 kg vážící 3D skener Faro Focus S150 disponuje laserem třídy 1, rozlišením snímání 165 Mpx a rychlostí měření až 980 tisíc bodů za sekundu. Jeho teplotní rozsah od -20 do 55 stupňů umožní kvalitně skenovat téměř všechny prostory huti. Skener lze ovládat nejen dotykovým displejem, ale také na dálku, např. mobilním telefonem.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají téměř 7000 zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v roce 2017 činil 36 646 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.