Nový systém vážení kamionů v huti ArcelorMittal Ostrava zpřehlední proces dopravy a zrychlí expedici oceli

Ostrava 21. listopadu 2017 – ArcelorMittal Ostrava zavedla další novinku v oblasti automatizace. Do plného provozu byl uveden nový vážní systém, který je součástí procesu optimalizace kamionové dopravy. Systém přináší úsporu času, nákladů a také umožňuje lépe koordinovat a monitorovat pohyb kamionů v areálu ostravské huti.

Nový vážní systém kamionové dopravy přináší především úsporu času, nákladů a větší spolehlivost. Ještě nedávno fungovala doprava kamionů tak, že každý řidič, který si přijel pro materiál, musel několikrát za cestu areálem vystoupit z auta kvůli vážení i kvůli vyřízení dokumentů. S novým systémem se to mění, řidič totiž opouští kabinu prakticky jen jednou.

Po příjezdu si řidič poblíž hlavní brány vyzvedne vstupní kartu. Ta mu umožní naprosto jednoduchou a intuitivní cestu po celém areálu. „Na vážení před nakládkou ani po ní už řidič nemusí vystupovat a vyplňovat dokumenty jako dříve, stačí najet na váhu, přiložit kartu a všechny potřebné dokumenty už mu systém automaticky vytiskne,“ popisuje nový vážní systém Miroslav Hýbl, ředitel závodu automatizace ArcelorMittal Ostrava.

Není to však pouze úspora času či intuitivnější řešení. Nový systém přináší také lepší kontrolu nad zakázkami a nad pohybem kamionů v areálu, větší spolehlivost a celkové zrychlení expedice materiálu. „Tím, že je systém plně automatizován, je vydávání potřebných vstupních a výstupních dokumentů daleko jednodušší než dříve. Navíc přináší vždy aktuální informace o stavu kamionů a díky kvalitní identifikaci dokáže stoprocentně kontrolovat veškerá potřebná data,“ dodává Hýbl.

Zjednodušení procesu oceňuje huť i dopravci. „Přestože byl systém automatizace dokumentů a vážení kamionové dopravy spuštěn do ostrého provozu teprve nedávno, zpětná vazba ze strany dopravců je velmi pozitivní,“ říká Iva Feglerová, vedoucí logistiky v ArcelorMittal Ostrava.

Závod Automatizace vytvořila ArcelorMittal Ostrava v roce 2015 a přijala do něj na pozice programátorů a elektroprojektantů 68 zaměstnanců. Prostřednictvím počítačových systémů řídí závod Automatizace provoz celé ostravské huti. Největší úsilí věnovali pracovníci závodu řídicím systémům jednotlivých výrobních závodů, které do huti dříve dodávaly externí firmy. Mezi nově dokončené projekty patří například automatizace systému v koksovně nebo vážení vozů.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a jediným výrobcem transformátorových plechů v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají více než 7000 zaměstnanců. Průměrný výdělek v roce 2016 činil 35 104 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Aby ještě více přispívala k trvale udržitelnému rozvoji, určila si 10 ukazatelů a s nimi spojené cíle, na jejichž plnění dohlíží nejvyšší vedení firmy. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.