ArcelorMittal Ostrava vylepšila výrobu pružinové oceli pro automobilový průmysl. Investice ve výši 80 milionů korun do přestavby chladicího lože na středojemné válcovně zvýší kvalitu i vyráběné množství

Ostrava 12. dubna 2018 - Ostravská huť úspěšně dokončila investici do přestavby chladicího lože pro řízené chlazení na středojemné válcovně. Výsledkem přestavby bude větší výrobní objem a lepší kvalita unikátní pružinové oceli, která nachází uplatnění v automobilovém průmyslu. Pružinovou ocel vyvinula a vyrábí ostravská huť jako jediný podnik ArcelorMittal v Evropě. Přestavbu chladicího lože provedla dceřiná strojírna ArcelorMittal Engineering Products Ostrava.

„Díky této investici budeme schopni na trh dodávat větší objem pružinové oceli, což je další krok v naší snaze zvyšovat podíl výrobků z vysokou přidanou hodnotou. Zvýšení kvality těchto výrobků pro nás znamená další zlepšení konkurenceschopnosti, říká Ašók Patil, generální ředitel a předseda představenstva ArcelorMittal Ostrava.

Na výrobu plochých tyčí pro listové pružiny se používá nízkolegovaná ušlechtilá chrom-vanadová ocel, která se vyznačuje vysokou houževnatostí, pevností a odolností vůči cyklickému namáhání, což ji předurčuje k výrobě vysoce namáhaných strojních součástí, jako jsou listové pružiny. Nové chlazení umožní huti garantovat u pružinové oceli maximální limity pro parametr tvrdosti, které jsou dány zákazníky, a podnik tak může na trh dodávat kvalitnější výrobky ve vyšším množství.

Výrobu pružinové oceli, která nachází uplatnění jako součást závěsného systému v užitkových vozidlech, dodávkách, nákladních automobilech, přívěsech, pick-upech, SUV, kolejových vozidlech či zemědělských strojích, zahájila ostravská huť v roce 2016. Zavedení produkce tohoto výrobku si vyžádalo celkovou investici do středojemné válcovny ve výši více než 210 milionů korun.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal má v Moravskoslezském kraji 6500 zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v roce 2017 činil 36 646 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.