Srdcem, ne očima. Studenti beskydského gymnázia spolu s ArcelorMittal Ostrava podporují projektem rasovou toleranci

Ostrava, 19. února 2018 - Dle studie Diskriminace v EU z roku 2015 je Česko jednou z nejméně tolerantních zemí vůči etnickým menšinám v Evropské unii. Z toho důvodu se studenti gymnázia Beskydy Mountain Academy rozhodli uspořádat projekt Srdcem, ne očima, který má za cíl ukázat lidem v Moravskoslezském kraji, že o tématu lidských ras se dá přemýšlet i jinak. V rámci projektu budou gymnazisté pořádat workshopy pro žáky deseti základních škol v regionu a semináře pro pedagogické pracovníky. Projekt podporuje huť ArcelorMittal Ostrava.

Impulsem pro vznik projektu Srdcem, ne očima, byla studie Diskriminace v EU z roku 2015, v níž obyvatelé České republiky např. na otázku, zda by akceptovali romantický vztah svého syna/dcery s příslušníkem romského etnika, odpovědělo kladně pouze v 11 % dotazovaných. Pro srovnání, ve Švédsku kladně odpovědělo 76 % respondentů.

„Proto jsme se rozhodli uspořádat program, který si klade za cíl pozitivně ovlivnit smýšlení o rasách ve společnosti a zvýšit osvětu v oblasti rasových teorií a jejich dopadu na veřejné mínění. Jako dobrovolníci se v něm zapojí samotní studenti. Lépe se tak seznámí nejen s tématem rasové tolerance, ale také si osvojí základní organizační dovednosti,“ vysvětluje Tereza Penkalová, manažerka projektu Srdcem, ne očima.

Ústředním bodem programu bude přednáška známé portugalské umělkyně Angélicy Dass, zakladatelky iniciativy Humanae. Ta se prostřednictvím portrétů dobrovolníků z celého světa, které označuje klasifikací barev PANTONE, snaží zobrazit chromatickou škálu nejrůznějších odstínů barvy lidské kůže, čímž upozorňuje na důležitost lidských hodnot. Poté studenti gymnázia uspořádají workshopy zaměřené na prevenci rasové nesnášenlivosti a šikany pro žáky základních škol v Čeladné, Frýdku-Místku, Třinci a Ostravě.

Gymnázium Beskydy Mountain Academy je čtyřleté gymnázium s každoroční kapacitou 120 studentů z celého Moravskoslezského kraje. Cílem školy je poskytovat studentům kvalitní gymnazijní vzdělávání s nadstandardní výukou angličtiny a napomáhat pozitivnímu formování osobnosti studentů v motivujícím prostředí založeném na křesťanských hodnotách. Gymnázium BMA pravidelně podporuje studenty v organizaci regionálních projektů, které vyzdvihují a podporují mezilidskou toleranci. Kontaktní osoba: Tereza Penkalová, tpenkalova@gymnaziumbma.cz.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají téměř 7000 zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v roce 2017 činil 36 646 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.