M + 420 606 774 346

Ostravská huť ArcelorMittal si v dubnu připomíná historické výročí počátku své ocelářské výroby

Ostrava 18. dubna – Před pětašedesáti lety zahájil provoz dnešní Závod 13 – Ocelárna ArcelorMittal v Ostravě. Výstavba ocelárny začala na jaře 1949, v dubnu 1952 byla uvedena do provozu první ocelárenská pec a uskutečnil se odpich první ocelárenské tavby.

„První etapa výstavby proběhla v letech 1952–1953, kdy byly postaveny čtyři pevné 200t Siemens-Martinské pece. V druhé etapě v období 1958–1960 následovalo pět sklopných 400t Siemens-Martinských pecí. Tyto pece byly v provozu zhruba 18 let a v roce 1967 je nahradily dnešní tandemové pece,“ popisuje počátky výroby František Kubiczek, ředitel závodu ocelárna v ArcelorMittal Ostrava.

V počátcích ocelárenské výroby bylo veškeré úsilí věnováno zvládnutí technologie výroby nízkouhlíkatých a středněuhlíkatých uklidněných rourovenských ocelí, zejména olejářských trubek. V průběhu padesátých let se uváděly do provozu další válcovací tratě a postupně rostly i nároky na objem a kvalitu.

Jakost oceli byla v začátcích výroby velmi nízká a způsoby její kontroly byly subjektivní a založené na tradici. Zaměstnanci měli k dispozici minimální množství přístrojové techniky a primitivní ocelářská laboratoř prováděla analýzy zdlouhavými titračními metodami. Pozornost směřovala především k plnění plánu výroby, jakost oceli se považovala za druhořadou věc.

Do konce roku 1960 byla v Nové huti vybudována kapacita pro výrobu oceli klasickým šrot-rudným martinským procesem v objemu, který se rovnal výrobě celého Československa v době nejvyšší předválečné konjunktury.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a jediným výrobcem transformátorových plechů v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají více než 7000 zaměstnanců. Průměrný výdělek v roce 2016 činil 35 104 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Aby ještě více přispívala k trvale udržitelnému rozvoji, určila si 10 ukazatelů a s nimi spojené cíle, na jejichž plnění dohlíží nejvyšší vedení firmy. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.

Brigádníci pomáhají při přísunu šamotového zdiva pro SM pece, 8.10.1951

Komín pro 1. SM pec, 8.10.1951

Komín pro ocelárskou pec, 1951-52

Stavba konstrukce ocelárny rychle pokračuje od 1. SM pece směrem k elektrárně, 25.4.1952