Ostravská huť školí zaměstnance ve virtuální realitě

Ostrava 16. května 2019 – V ostravské huti ArcelorMittal pracuje na 6500 zaměstnanců. Práce v hutních provozech s sebou nese určitá bezpečnostní rizika, z toho důvodu každý zaměstnanec několikrát ročně absolvuje povinná školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Aby si zaměstnanci ze školení odnášeli reálnější pocity, začala huť nyní pracovat s virtuální realitou, ve které má pracovník za úkol odhalit bezpečností závady na konkrétním pracovišti a poradit si s nastolenými problémy v reálném čase.

„Chceme naše školení neustále inovovat a připravit je tak, aby byla pro pracovníky nejen přínosná, ale také atraktivní. Proto jsme nasnímali jeden z našich provozů a v jeho virtuální podobě čekají na účastníky školení nejrůznější úkoly v oblasti BOZP. Zaměstnanci si tak ze školení odnášení reálnější pocit,“ říká Kateřina Kovářová, vedoucí oddělení Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců.

Během kurzu se účastník pohybuje po hale pomocí setu virtuální reality, který tvoří brýle a ruční ovladače. Čekají na něj bezpečnostní závady, na něž musí správně zareagovat.

„Jsem rád za tuto možnost, vše si pak lépe pamatuji a vím, jak reagovat, kdyby podobná situace nastala ve skutečnosti,“ pochválil nový způsob vzdělávání Boris Marčok, který má na starosti údržbu koksovny.

ArcelorMittal Ostrava a.s. ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a trubek v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal má v Moravskoslezském kraji 6500 zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v roce 2018 činil 39 180 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí.