V souvislosti s akvizicí italské huti Ilva předložila skupiny ArcelorMittal Evropské komisi návrh kompenzací - prodeje několika evropských podniků

Londýn, Ostrava 13. dubna 2018 – V rámci probíhajícího přezkumu akvizice společnosti Ilva Evropskou komisí předložila skupina ArcelorMittal návrh kompenzačního balíčku, který spočívá v prodeji několika jejích evropských podniků. Balíček je reakcí na obavy Evropské komise týkající se vyváženosti hospodářské soutěže.

Součástí navrženého balíčku jsou tyto podniky:

• ArcelorMittal Piombino, jediná zinkovna v Itálii
• ArcelorMittal Galati, Rumunsko
• ArcelorMittal Skopje, Makedonie
• ArcelorMittal Ostrava, Česká republika
• ArcelorMittal Dudelange, Lucembursko
• Žárové zinkovny č. 4 a 5 ve Flemalle; mořírna, válcovna za studena a linka na výrobu pocínovaných plechů pro ocelové obaly v Tilleur, vše Lutych, Belgie.

Návrh prodeje podniků podléhá schválení Evropské komise. Komise nyní návrh posuzuje a řídí také komunikační a konzultační procesy s místními odborovými radami a evropskými radami zaměstnanců. Podmínkou prodeje uvedených podniků je dokončení akvizice společnosti Ilva skupinou ArcelorMittal. Evropská komise má ve věci dospět ke konečnému rozhodnutí do 23. května 2018.

Skupina ArcelorMittal je největší ocelářskou a těžební společností na světě, která působí ve více než 60 zemích světa a v 18 zemích provozuje výrobní závody. Zaujímá vedoucí postavení na všech hlavních světových trzích s ocelí: v automobilovém průmyslu, stavebnictví, v sektoru obalové oceli a oceli pro výrobu domácích spotřebičů. Je špičkou ve výzkumu a vývoji a vlastní výkonné distribuční sítě. Je jedním z pěti největších producentů železné rudy a koksovatelného uhlí. V roce 2017 dosáhla skupina ArcelorMittal tržeb ve výši 68,7 miliardy USD, vyrobila 93,1 milionu tun surové oceli a vyprodukovala 57,4 milionu tun železné rudy. Skupina je kótována na burzách cenných papírů v New Yorku, Amsterdamu, Paříži, Lucemburku, Barceloně, Bilbau, Madridu a Valencii. Více informací na www.arcelormittal.com.