M + 420 606 774 346

V ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionů

Ostrava, 9. června 2017 – Jedna ze dvou provozovaných vysokých pecí v huti ArcelorMittal Ostrava prošla náročnou opravou. Ta trvala 45 dní a stála 320 milionů korun. Kromě zaměstnanců ArcelorMittal Ostrava se na ní podílelo zhruba 700 externích pracovníků z dvaceti firem.

„Právě dokončená oprava měla za cíl zvýšit spolehlivost vysoké pece a prodloužit její životnost o pět let,“ říká Jan Haščin, ředitel závodu vysoké pece ArcelorMittal Ostrava.

Oprava byla zahájena 24. dubna, kdy pracovníci vysokou pec odstavili. Samotné práce ale mohly začít až po třech dnech od ukončení provozu. Pec, jejíž výška dosahuje 35 metrů a jejíž konstrukce měří 70 metrů, totiž musela nejdříve vychladnout – za provozu je v ní teplota až 2 300°C. Namísto 3 tisíc tun surového železa, které se v ní denně vyrobí, v ní po 45 dní pracovalo více než 700 dělníků z firem jako například Criomec (Rumunsko), Mostostal (Polsko) a místních firem Paul Wurth, Autel, Teplotechna, Hutní montáže Slovakia a Hutní montáže Ostrava.

„Pec dostala nové výfučny, chladnice a pancíř šachty pece, byl zmodernizován těžní stroj včetně zavážecího zařízení a provedena kompletní výměna řídicího systému. Byl zmodernizován i licí stroj, který slouží pro zpevňování surového železa. Díky vzorné práci a zkušenostem realizačního týmu se vše stihlo v plánovaném termínu,“ říká Venkatasubramanian Krishnamoorthy, vedoucí projektu opravy vysoké pece.

Ve středu 7. června po poledni vrchní tavič zapálil vysokou pec fakulí s ohněm z vedlejší vysoké pece. Podle hutnické tradice totiž nesmí tento oheň nikdy vyhasnout. První odpich surového železa následoval přibližně po 18 hodinách. Několik dní ale ještě potrvá, než pec vyrobí železo, které se bude moci opět začít používat k výrobě oceli.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a jediným výrobcem transformátorových plechů v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají více než 7000 zaměstnanců. Průměrný výdělek v roce 2016 činil 35 104 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Aby ještě více přispívala k trvale udržitelnému rozvoji, určila si 10 ukazatelů a s nimi spojené cíle, na jejichž plnění dohlíží nejvyšší vedení firmy. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.