Počet žen v huti roste i díky automatizaci, ostravská huť jich zaměstnává více než osm stovek. Každá dostane při příležitosti MDŽ dárek jako poděkování

Ostrava 7. března 2019 – V ostravské huti pracuje 6500 zaměstnanců, přičemž 13 % z nich tvoří ženy. Huť jich zaměstnává přes osm set, což svědčí o tom, že hutnictví už dávno není určeno pouze mužům. Ženy v huti nezastávají jen kancelářské pozice, ale jsou také součástí týmů v těžkých provozech, jakými jsou třeba ocelárna nebo koksovna. Původně fyzicky náročnou práci ženám stále více zpřístupňuje a usnadňuje automatizace a digitalizace ostravského podniku.

„Práce našich zaměstnankyň si velmi vážíme. Jako výraz poděkování dostanou všechny dárek k Mezinárodnímu dni žen. Nejde o nic poplatného dřívějším oslavám, jen si zcela lidsky uvědomujeme, že to, že ženy dokáží skloubit pracovní povinnosti s péčí o rodinu, si ocenění zaslouží,“ říká Václav Habura, člen představenstva ArcelorMittal Ostrava.

V huti je zaměstnaných celkem 811 žen, pracují v účtárně, v laboratořích, zajišťují oblast prodeje nebo zásobování. Zastávají ale také fyzicky náročnější pozice, jsou mimo jiné součástí místního hasičského sboru. Díky automatizaci výrobních procesů ale ženy působí i přímo ve výrobě, například na ocelárně, vysokých pecích i ve válcovnách. Několik žen také zastává pozici provozní mistrové.

„Práce v huti už dávno není jen mužskou záležitostí a více než polovina u nás zaměstnaných žen pracuje na pozicích, které byly dosud vnímány jako čistě mužské. Máme tady například valcířky kovů či koksařky,“ vypočítává Veronika Muroňová, personální ředitelka ArcelorMittal Ostrava

Ostravská huť nabízí ženám nejrůznější benefity, pořádá pro ně speciální rozvojové programy, poskytuje mentoring a koučing nebo organizuje workshopy zaměřené na problematiku sladění rodinného a pracovního života a psychohygienu. Huti to pomáhá ženy ve firmě nejen udržet, ale také přesvědčit, že má smysl usilovat o vyšší pozice a neustálý karierní rozvoj.

„Zaměstnankyním na rodičovské dovolené, které mají zájem se zapojit do pracovního procesu, umožňujeme spolupracovat na projektech, například prostřednictvím home-office. Mohou se dále rozvíjet a vzdělávat a po skončení dovolené plynule navážou na pracovní proces,“ dodává Muroňová.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a trubek v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal má v Moravskoslezském kraji 6500 zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v roce 2018 činil 39 180 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.