Ekologizace Liberty Ostrava a.s.

Liberty chce zvýšit počet žen ve vedení svých podniků

Zpravodaj Liberty Ostrava

Liberty Ostrava a.s.

V ostravské huti si vyrábějí náhradní díly na 3D tiskárně. Opravy menších technologických zařízení jsou tak rychlejší a levnější

Ostrava 7. června 2019 - Ostravská huť Liberty používá k výrobě náhradních dílů 3D tiskárnu. Ta jí umožňuje vyrobit komponenty, které mají dlouhou dodací lhůtu, nebo se už samostatně nevyrábějí a jediným řešením je výměna větších technologických celků. 3D tiskárna vyrobí díl levněji a rychleji, než by jej dodala externí firma.

Nápad na výrobu náhradních dílů na 3D tiskárně vzešel od pracovníků huti. Ti mohou přispívat návrhy, které náhradní díly na technologiích, s nimiž pracují, jsou potřebné, a uspořit tím čas i peníze nutné na opravy.

„Konstruktér vytvoří 3D model součásti, tu vytiskneme a začistíme a díl je připraven k použití. Celý proces se vejde do několika hodin,“ vysvětluje Jan Čech, autorizovaný projektant ostravské huti.

Jedním z prvních takto vyrobených dílů je plastové ozubené kolo do převodovky pohonu uzavíracích a regulačních armatur. Těchto speciálních kol je v huti zapotřebí několik desítek. „Plastová ozubená kola jsou častou příčinou poruch servopohonu. Díl ale nelze koupit, tak jsme si jej vyrobili sami za přibližně 200 korun, přičemž výměna celého pohonu by stála 60 tisíc. Navíc umíme reagovat na výrobu náhradních dílů rychleji než externí dodavatelé,“ dodává Čech.

Liberty Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny Liberty. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a trubek v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Liberty má v Moravskoslezském kraji 6500 zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v roce 2018 činil 39 180 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Jediným akcionářem je Liberty S.A.

Tiskové zprávy PhDr. Barbora Černá Dvořáková, MBA - tisková mluvčí >