Od prvního zapálení vysoké pece č. 2 v ArcelorMittal Ostrava uběhlo 65 let

Ostrava 27. září – V neděli 1. října uběhlo přesně 65 let, kdy byla v dnešní huti ArcelorMittal Ostrava poprvé slavnostně zapálena vysoká pec č. 2, která slouží k výrobě surového železa. První odpich proběhl až 9. prosince téhož roku.

V druhé polovině 40. let řešily tehdejší Vítkovické železárny otázku modernizace a nové výstavby vítkovických vysokých pecí. Možností bylo buď rozšířit provoz ve Vítkovicích, nebo postavit nové vysoké pece v Kunčicích. Volba padla na druhou možnost, a to především z toho důvodu, že rakouská společnost Spojené rakouské železárny a ocelárny nabídla na jaře 1946 Vítkovickým železárnám odprodej tří vysokých pecí z hutního závodu v Linci. Jednání o prodeji se však protahovala, a když se z původně nabídnutých tří snížil počet pecí na dvě, z obchodu sešlo.

„Nezbylo tak nic jiného než si postavit pece vlastní. Probíhající práce tehdy sledovala díky dynamickému vývoji hutního průmyslu na našem území celá veřejnost a pracovat právě na tomto úseku se pro stavaře i brigádníky stalo velice prestižní záležitostí,“ popisuje archivářka akreditovaného archivu ArcelorMittal Ostrava Hana Benkeová.

I přesto, že projekt výstavby byl do puntíku splněn, výroba se ze začátku potýkala s problémy. Potíže způsobovala především nedostatečná vybavenost, scházely sklady, údržbářské dílny i šatny, některé pracovní úseky nebyly dostatečně technicky vybaveny. I když byly vysoké pece do provozu uvedeny s celou řadou investičních nedodělků, na svoji dobu představovaly opravdový technologický pokrok v oblasti těžkého průmyslu. Všechny nedostatky byly totiž postupem času odstraněny a dříve zpožděná výroba byla i díky postupnému vylepšování procesů a technické vybavenosti dohnána.

Na rozdíl od vysoké pece č. 1 se vysoká pec č. 2 udržela v provozu až dodnes, byť notně zmodernizovaná a obohacená o distribuci technických a topných plynů a tepelné a elektrické energie.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrábí více než 2 miliony tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví a strojírenství. Je největším výrobcem silničních svodidel a jediným výrobcem transformátorových plechů v Česku. Kromě tuzemského trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají více než 7000 zaměstnanců. Průměrný výdělek v roce 2016 činil 35 104 korun. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí společnost své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Aby ještě více přispívala k trvale udržitelnému rozvoji, určila si 10 ukazatelů a s nimi spojené cíle, na jejichž plnění dohlíží nejvyšší vedení firmy. Jediným akcionářem je ArcelorMittal S.A.

Předseda Ústřední rady odborů Gustav Kliment hovoří u příležitosti zapálení VP II 1.10.1952

Výstřižek z Nové svobody, VP II, 1.10.1952

Výstavba věží čistírny plynu u VP, 1952